Steef4All logo

Archief

Nieuwsflits 4: In revalidatiecentrum Crabbehof Dordrecht

02-01-2019
Klik voor meer foto's

Op 17 juli 2017 verlaat Stefanie het ziekenhuis. In het VU kunnen ze dan niets meer voor haar doen. In een zoektocht op internet komen we de naam Henk Eilander tegen, een kenner op het gebied van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Hij bezoekt Stefanie in het ziekenhuis en leert ons over hoe de toekomst voor Stefanie eruit zou kunnen zien en welke behandeling daarvoor nodig zou zijn: Intensieve training, begeleiding en een hoop geduld.

Leypark in Tilburg werkt met patiënten met een hersenaandoening, maar alleen patiënten tot 25 jaar komen voor een behandeling in aanmerking. Omdat Stefanie 30 is, moeten wij dus op zoek naar een andere plek waar ze kan revalideren en kan werken aan een menswaardige toekomst. Het wordt verpleeghuis Crabbehoff in Dordrecht. Hier bieden ze als enige in Nederland een behandeling voor jonge mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Al snel komen we erachter dat die behandeling echt heel beperkt is. Stefanie krijgt precies drie keer in de week 20 minuten fysiotherapie en twee keer 20 minuten logopedie. Met ons wordt eigenlijk niet overlegd of gesproken. Na de schok van het ongeluk was het een nieuwe schok om te ontdekken hoe weinig er in Nederland wordt gedaan voor slachtoffers als Stefanie. 

Als familie zijn we elke dag van 13:00 tot 19:00 uur bij Stefanie en geven zelf therapie. We doen dat met wat we van Henk Eilander hebben geleerd. Eindeloos oefenen we met praten, met eten, met bewegen. Er zit verbetering in, ze leert langzaam spreken, eten, bewegen. Maar we willen meer, willen alles doen om Stefanie iets van haar zelfstandigheid terug te geven. Dankzij het “out of the box” meedenken van Achmea (de verzekeraar van de tegenpartij) én de enorme doorzettingskracht van onze advocaat van LetselVerhalen is het mogelijk dat Stefanie in een appartement in Terneuzen komt wonen. Hier nemen we zelf de intensieve zorg en het revalidatietraject over.